anticonceptie

Mijn anticonceptie verhaal: ben ik wel of niet aan de pil?

Steeds meer vrouwen vragen het zich af: wil ik eigenlijk wel enige vorm van anticonceptie? Al die hormonen, dat kan toch niet goed zijn voor je lichaam?

Deze vragen, en nog veel meer, gingen ook in mijn hoofd om. Ik ben steeds meer bezig met gezond leven en aan het kijken naar wat ik allemaal in mijn lichaam stop. Al járen slikte ik de anticonceptie pil, het was iets standaards geworden. Maar is dit wel zo ‘normaal’? Is het voor een lichaam niet veel beter om het op eigen kracht te doen, en om alles op haar natuurlijke beloop te laten?


De anticonceptiepil

Al op jonge leeftijd kreeg ik mijn eerste menstruatie, ik geloof dat ik 11 jaar was. Vanaf de wc schreeuwde ik naar mijn moeder dat ik bloed verloor (wel fijn dat het op de wc gebeurde, trouwens). Al vrij snel merkte ik dat ik behoorlijk wat krampen in mijn buik kreeg van mijn menstruatie. Ik ben naar de huisarts gegaan, met mijn moeder, om te kijken wat ik nu het beste kon doen. De dokter raadde mij de anticonceptiepil aan.

Een paar heb ik er gehad, totdat ik dé pil vond waarmee ik geen doorbraakbloedingen meer had: de Diane 35. De nu veelbesproken Diane. Dit was de enige pil waarmee ik geen tussentijdse bloedingen had. Echt jarenlang heb ik deze pil geslikt, van mij 12e tot mijn 28e. Ik ‘bemoeide’ me er verder niet meer mee, het was zo standaard geworden om de pil te slikken.

Gezonder willen leven

Steeds meer begon ik het nut in te zien van gezond leven. Genoeg slapen, genoeg rust nemen en genoeg goede voeding. Toen ik daar een tijdje mee bezig was, ben ik eens goed gaan kijken naar mijn anticonceptie pil. Wil ik dit eigenlijk nog wel? Is dit wel goed voor me, al die hormonen? Is het niet beter om te kijken of ik zonder kan?

Ik had even geen vriend toen deze vragen in me opkwamen, dus ik besloot te stoppen. Maar, ik wilde wél beschermd blijven. Het alternatief? Een koperspiraaltje.

Koperspiraal

Op mijn 28e ben ik dus gestopt met de anticonceptie pil en heb ik vrijwel meteen een koperspiraaltje laten plaatsen. Deze bevat geen hormonen, het koper is zaaddodend zodat je dus niet zwanger kunt raken. Ook al had ik horror verhalen gelezen over de pijn bij het plaatsen van een spiraaltje, maar ik wilde het hoe dan ook. Mijn moeder is met me meegegaan naar de vrouwenkliniek in Amsterdam zuid oost. Daar ben ik op een stoel gaan liggen/zitten. En werkelijk waar lieve meiden: het deed héél veel zeer.

Wat er precies gebeurde? Ik moest gaan liggen in een stoel met mijn benen wijd. Ik kreeg in mijn vagina een verdovingsspuitje. Hier was ik heel bang voor, maar die voelde ik totaal niet. Hierna werd de spiraal naar binnen gebracht. Ik zeg het je: ik heb een kreet geslagen en in de hand van mijn moeder gebeten. De pijn van het zetten duurde maar kort, maar ik werd er zó weeiig van dat ik bijna flauwviel. Ik begon enorm te zweten. Gelukkig hoorde ik dat de spiraal erin zat en ik mocht nog even blijven zitten om bij te komen.

De spiraal zat erin, en ik kreeg meteen heel erge ‘steken’ in mijn onderbuik, alsof ik ontzettend ongesteld was. Ik ben heel even blijven zitten nog op die stoel en stond toen op. Er drupte behoorlijk wat bloed op de grond van het zetten van de spiraal. Ik was serieus een beetje in shock. Ik heb me aangekleed en ben toen naar een andere ruimte gebracht waar ik wat kon eten en drinken, ook weer liggend in een grote stoel. Dit zeg ik allemaal niet om anderen bang te maken, maar mijn ervaring was écht niet leuk. De rest van de dag heb ik liggend in mijn bed doorgebracht met een warme kruik op mijn buik.

Na drie weken koperspiraaltje….

… had ik nog steeds heel veel kramp in mijn buik. Hierna werd het ietsje minder, maar ik werd enórm ongesteld. Om het uur moest ik mijn tampon verwisselen en ’s nachts lekte ik door, wat ik ook deed. Uiteindelijk heb ik de spiraal drie maanden geprobeerd, daarna heb ik ‘m eruit laten halen. Ik vond het helemaal niks. Bij de huisarts heb ik het spiraaltje weer laten verwijderen (wat een stuk soepeler ging dan het inbrengen).

En toen?

Na mijn spiraal heb ik ongeveer drie maanden geen enkele vorm van anticonceptie gehad. Helaas merkte ik dat mijn huid het helemáál niet tof vond dat ik met de Diane 35 gestopt was: ik kreeg weer erg veel last van puistjes. Dat wilde ik ook niet! Aan de Diane wilde ik niet meer, omdat dat best een zware pil is. Na wat onderzoek besloot ik toch weer aan de pil te gaan, die puistjes wilde ik WEG hebben. Het werd de Yasmin.

Yasmin

Nou, ik heb het geweten hoor, met deze pil. Wat reageerde ik hier slecht op. Ik kreeg stemmingswisselingen, werd enorm somber, mijn puistjes werden totaal niet minder en ik was elke dag misselijk. Oh, en ik kreeg ernome hyperpigmentatie op mijn voorhoofd! Dat houdt in dat ik opeens heel veel pigment vorming had, ik kreeg echt donkere vlekken op mijn voorhoofd als ik ook maar even in de zon kwam. Jaiks!

Ook dit heb ik drie maanden geprobeerd. Toen was ik er écht klaar mee. IK WIL GEEN HORMONEN MEER! Dan maar puistjes. Ofzo.

Anticonceptie vrij

Goed, geen anticonceptie meer. Geen pil, geen koperspiraal, niks. Voor mijn puistjes ging ik op zoek naar andere oplossingen en uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat het minderen van zuivel en het slikken van ZINK mij enorm goed doet. Ik kreeg na ongeveer 2 maanden weer een betere huid. Gelukkig is mijn huid tot de dag van vandaag redelijk goed. De echte uitbraken zijn gestopt, ik heb nog steeds geen feilloze huid maar het kan er zeer goed mee door.

Ik kan dus zeggen dat ik nu al een half jaar anticonceptie vrij ben en het bevalt me goed. Ja, mijn menstruaties zijn heviger dan toen ik aan de pil was. Maar het voelt zo ongelooflijk goed om geen toegevoegde hormonen meer binnen te krijgen. Ik weet nu dat wat mijn lijf aangeeft tijdens mijn menstruatie, echt helemaal van mij is, en dat ik geen klachten heb door een pil of spiraal. Het voelt op een bepaalde manier erg ‘clean’.


Even als laatste noot: het wel of niet gebruiken van anticonceptie is ontzéttend persoonsgebonden. Ga niet af op ervaringen van anderen. Lees de ervaringen, maar trek je eigen plan en je eigen conclusie. Niemand is gelijk, ga op zoek naar wat voor JOU het allerbeste is.

Gebruiken jullie enige vorm van anticonceptie?

XXX.

31 thoughts on “Mijn anticonceptie verhaal: ben ik wel of niet aan de pil?

 1. Ik kan niet tegen de pil. Heb een spiraaltje, maar vaak ontzettende last van krampen en wordt nog steeds netjes ongesteld. Ik vind het dus niks en denk erover om hem te laten verwijderen. Fijn om te lezen dat dat iets soepeler gaat…

 2. Hier sinds een paar maanden gestopt en het voelt zo goed, geen hormonen meer in mijn lijf. Ik merk verder weinig ongemak. Met de pil had ik trouwens geen problemen, maar wilde er na al die jaren graag vanaf.

 3. Nee. En dat is een hele weg geweest, weliswaar heel anders dan bij jou. Ik vind het eerlijk gezegd moeilijk om over te praten, een taboe-onderwerp. Dus sorry dat ik er niet zo open over ben als jij. Maar wij groeien nu eenmaal op in een wereld waar het voor de meeste mensen volstrekt vanzelfsprekend is zich ‘voor te behoeden’. We krijgen de pil bijna met de paplepel ingegoten, zoals ook uit jou verhaal blijkt. Maar waarom eigenlijk? Vruchtbaarheid is geen ziekte en de pil geen medicijn. Je zou het bijna denken. Succes met je verdere ‘reis’!

 4. Ik ben nog steeds aan de pil en heb er al meerdere malen over gedacht om te stoppen. Maar toch vind ik dat erg spannend want de menstruatie voor de pil was vreselijk en ik wil zeker nog niet zwanger worden en een spiraaltje is niks voor mij.

  1. Ik snap je! Je moet wat, natuurlijk. Toch kan ik het je aanraden om eens te stoppen. Kijk eens wat het met je doet, misschien voel je je wel beter 🙂

 5. Ik ben alweer een tijdje aan de pil. Ook ik ben voor meer dan een jaar gestopt geweest. Maar mijn menstrutie werd echt een hel. Wat voor mij wel heeft gewerkt om toen ik weer aan de pil begon de pil gewoon online te bestellen. Ik slik nu gewoon het merk microgynon. Die andere merken die ze bij de apotheek aansmeren kon ik ook niet altijd zo goed tegen. Ik vond het vooral vervelend dat ik daarover discussies moest voeren. Ik bedoel, het is mijn lijf en ik moet de pil toch betalen, dan wil ik niet iedere keer een pil waar ik niet goed op reageer.

 6. Ik gebruik zelf Gracial, deze gebruik ik toch al enkele jaren. Voordien nam ik Yasminelle, daar reageerde ik na enkele jaren slecht op waardoor ze mijn dosis moesten verlichten.
  Een vriendin van mij is ook gestopt met anticonceptie, en ze vertelde me waarom het beter is voor je lichaam. Toch blijf ik bij de pil omdat ik in een relatie ben, en beiden zijn we nog niet klaar voor kindjes. Een koperspiraaltje klinkt iets té pijnlijk, liever niet.. 😅

 7. Wat een zoektocht naar een oplossing. Ik had de pil diane voor acne zo wat een koppijn kreeg ik. Ik ben maar gestopt. Nu heb ik me erbij neergelegd dat een vettige huid helaas nooit acnevrij is.

 8. Ik slik nu al een jaar of vijf de pil, en heb er niet superveel last van, gelukkig! Wil binnenkort wel eens kijken naar alternatieven (maar dus best geen spiraaltje zo te lezen) 🙂

 9. Ik slik sinds mijn 15e jaar de anticonceptiepil. Nog steeds gebruik ik deze, omdat ik extreme menstruatiepijn had en de pil ben gaan slikken op aanraden van de huisarts toen. Ik heb geen klachten meer tijdens mijn menstruatie en eigenlijk ook geen klachten van de hormonen.

 10. Wat vervelend dat je hier zo’n gedoe mee hebt gehad. En alle horrorverhalen omtrent een spiraaltje worden hierbij maar weer bevestigd haha. Ikzelf slik de pil, omdat ik hier tot op heden geen last aan ondervind.

  1. Bijzonder dat er zoveel vrouwen niet goed reageren op de pil. Goed dat dat nu steeds meer naar voren komt en dat vrouwen er iets aan doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *