Koud afdouchen is niet echt lekker, maar wel enorm gezond!

‘The Iceman’, oftewel Wim Hoff, is inmiddels een bekend begrip in Nederland. Zowel in de media als in zijn eigen boek wekt hij met zijn koude kunstjes veel belangstelling op. Met name zijn advies om dagelijks koud af te douchen, kan je gezondheid al aanzienlijk verbeteren! 

Koud afdouchen als dagelijkse routine?

In veel landen in de wereld is koud afdouchen een gewoonte of simpelweg de enige optie. In Nederland zijn we juist heel erg gewend aan (en verwend met) ons warme water. Bij een koude straal water sta jij waarschijnlijk al gauw jodelend onder de douche heen en weer te springen. Toch zijn er gezondheidsredenen om het vooral wél te doen!


Reden 1: Koud water werkt opwekkend

Het geeft een gewéldige kick. Je krijgt een adrenaline stoot en ook de signalen die naar je hersenen gaan worden gestimuleerd. Niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hernieuwde energie. Vroeger werden we veel vaker blootgesteld aan koude en wisselende temperaturen. Dit heet thermische lichaamsbeweging. Doordat we daar nu veel minder mee te maken hebben, is het goed voor onze hersenen om af en toe eens een koude opdonder te krijgen.

Reden 2: Het is goed voor de bloedcirculatie

Een koude douche zorgt voor vaatvernauwing. Doordat de aderen vernauwen, gaat de bloeddruk omhoog. Je bloed gaat dan sneller stromen waardoor er méér bloed door je hart naar je organen wordt gepompt. Dit kan helpen tegen een lage of hoge bloeddruk, spataderen, en zelfs tegen aderverkalking.

Reden 3: Het verbetert je lichamelijke prestaties

Na een warme douche voel je je vaak lekker loom. Lekker, maar niet ideaal om te presteren, en zeker niet op het gebied van sportieve prestaties. Een plens koud water kan door de extra bloedtoevoer al zorgen voor meer alertheid én voor een sneller herstel van spieren.

Reden 4: Het verbetert je immuunsysteem

Als je lichaam wordt blootgesteld aan lage temperaturen, gaat het zichzelf automatisch opwarmen omdat je lichaamstemperatuur gelijk moet blijven. Dit prikkelt het immuunsysteem. Koud afdouchen heeft eenzelfde effect. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit gebleken is dat mensen die regelmatig koud afdouchen, minder gevoelig zijn voor griep en verkoudheden.

Reden 5: Het is goed voor je huid

Koud water zorgt ervoor dat je huid minder rimpelig aanvoelt dan bij het gebruik van warm water. Het kan je huid zelfs strakker trekker waardoor je huid steviger zal aanvoelen. Goed voor de cellulitis!

Reden 6: Het zorgt voor lichamelijke en geestelijke veerkracht

IJskoud afdouchen is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet écht even een drempel over en je hebt er dus behoorlijk wat wilskracht voor nodig. Wanneer je succesvol met deze stressfactoren omgaat, hoe beter je lichaam bestand is tegen later voorkomende stress.

Reden 7: Je valt er van af

Met regelmaat een koude douche, kan op den duur zorgen zelfs voor het behoud van een gezond gewicht. Koud douchen zorgt voor een goede bloedcirculatie en voor een verhoogde stofwisseling zodat alle chemische processen in je lichaam sneller worden uitgevoerd.

Reden 8: Het is goed voor lymfesysteem

Je lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van afvalstoffen in je lichaamscellen en beschermt je daardoor tegen ziektes. Koud afdouchen zorgt voor samentrekking van de spieren en voor meer beweging in de lymfevaten waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd.


Of ik het zelf doe?

Ja euh… niet genoeg ;). In de zomer vaak wel, maar in de winter kan ik me er écht niet toe zetten. Ook al is het zo enorm goed voor je gezondheid. Ik houd veel te veel van een warme douche. Maar voor iedereen die dit wel eens wilt proberen, zeg ik zéker doen!

Laat me vooral even weten wat je ervan vond/vindt 😉

XXX.

 

Voel je beter met deze voedingstips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *