boek

Boek tip en WIN: Rusten is het nieuwe sporten – Jef Geys

Rusten is het nieuwe sporten – Jef Geys. Een boek dat je motiveert om met je individuele behoeften en draagkracht rekening te houden bij het omgaan van stress, een drukke baan of het opbouwen van een trainingsprogramma.

Een persoon met een normale vermoeidheid voelt zich moe. Een persoon met abnormale vermoeidheid voelt zich ziek

Hoe pak ik een vermoeid lichaam aan? Waaraan herken ik structurele vermoeidheid? Hoe kan ik door goed te herstellen mijn werkprestaties optimaliseren? Allemaal vragen waar ik mee zat. Na het lezen van dit boek is alles me een stukje duidelijker geworden.


Waar gaat dit boek over?

Dit boek gaat over het voorkomen én aanpakken van vermoeidheid waarvoor geen medische oorzaak kan worden gevonden. De uiteindelijke uitkomst voor een persoon is dan ook vaak een langdurige arbeidsongeschiktheid met deconditionering, isolement en depressie. De meeste artsen zijn ervan overtuigd dat een verklaring met passende behandeling voor een chronische vermoeidheidstatus er niet zit aan te komen.

We moeten onze pijlen richten op het bewaren en bewaken van onze energiesystemen, in plaats van op een externe vijand te gaan jagen. En ons richten op het evenwicht tussen belasting en draagkracht van het organisme. Het wordt echt ingewikkeld wanneer we niet meer herstellen van op het eerste gezicht doodgewone inspanningen; moe opstaan, en een weekend of zelfs vakantie die niet meer volstaat om dit geheel aan fitheid te compenseren. Door de gevoeligheden van elk individu te definiëren kun je eraan werken met als doel de individuele belastbaarheid te verhogen. De grote kracht zit ‘m in de aanpak.

Moe, met een onrustig lichaam

Dit boek helpt je zorg te dragen voor de aanwezige energiereserves en het inzicht brengen om door kleine ingrepen in de alledaagse bezigheden een optimale fitheid te verkrijgen. Vaak is het zo dat mensen, ondanks hun futloze voorkomen, tekenen vertonen van het tegenovergestelde; onrust of opgejaagdheid. Dat laat het lichaam zien door een hoge hartslag, hartkloppingen, wakker worden of niet kunnen in slapen, beven en pijnlijke spieren over het hele lichaam. Dit zijn symptomen die passen bij een overgevoeligheid aan adrenaline, het eiwit dat ons opjaagt wanneer we onder stress staan of aan een zware taak moeten beginnen. Dit dient niet om de gewone dagelijkse handelingen uit te voeren.

Het lijkt alsof mensen die last hebben van deze symptomen steeds meer gebruik maken van een energiesysteem dat bedoeld is voor uitzonderlijke activiteiten of plotse gebeurtenissen. Alsof hun gebruikelijke energieleverancier het laat afweten. We kennen het allemaal: in een uitputtende periode krijgen we nog meer tegenslag die ons niet toe laat rust te nemen, en ontspannen gaat al helemaal niet. We hebben een sterk karakter en willen dit oplossen. Als dit lang aanhoudt en we geen tijd nemen om te herstellen, treedt chronische vermoeidheid in.

Energievoorraad

De auteur beschrijft hoe het mogelijk is controle te krijgen over onze energievoorraad. Door kleine aanpassingen aan te brengen aan de manier waarop we bewegen en sporten. Zo zijn conditie en fitheid namelijk niet hetzelfde. Jef Geys heeft dit boek geschreven om ons te helpen in de zoektocht naar een fitter en gezonder lichaam. Na het lezen van dit boek heb je meer kennis over het functioneren van je lichaam in specifieke omstandigheden. Daarnaast wordt het lichaam beschouwd als 1 geheel, met een duidelijke wisselwerking tussen lichaam en geest.

Ook is dit boek een gids met concrete maatregelen in functie van je type vermoeidheid. Een aanrader voor iedereen die zich te vaak moe voelt!


WINNEN!

Wil je dit boek winnen? Dat kan! Ik heb hier 1 exemplaar voor me liggen dat ik weg mag geven.

Wat je moet doen?

 

Succes!!

XXX.

57 thoughts on “Boek tip en WIN: Rusten is het nieuwe sporten – Jef Geys

 1. De wisselwerking tussen lichaam en geest spreekt mij het meest aan. In mijn begeleiding die ik krijg vanuit mijn autisme, hebben we het veel over stress. Dit gaat namelijk ook in mijn lichaam zitten.

 2. Het is in ieder geval een erg interessant boek! Ik merk vooral in de herfst/winter dat ik minder energie heb en mij futloos voel. Misschien dat er nog bruikbare tips in staan.

 3. Wauw! Hier herken ik mij heel erg in! Altijd maar bezig om mijn sporten in te plannen op de drukke dagen omdat dit doordat het dichter bij mijn werk is, tijdsbesparend is en dus in mijn ogen ook kostenbesparend. Want ik heb nu eenmaal altijd het gevoel dat ik tijd tekort kom met alle dingen die ik wil doen. Toch knaagt er altijd iets aan me, een soort onrust. Hoe fijn zou het zijn om hier beter mee om te kunnen gaan en meer naar mijn lichaam tw kunnen luisteren?

 4. Ik heb al meegedaan voor de wedstrijd, maar reageer nog even van wege een facebook thread ; ) Ik ga nu elke dag hardlopen, en ik vraag me af of dit niet te vaak is. Daarom lijkt dit boek me ook interessant.

 5. Wat leuk ik ben een echte leesfreak. Het boek lijkt me echt leuk. Heerlijk ervoor zitten kan ook niets anders vanwege mijn knie. Ik lees nog veel meer boeken dan eerdt. Op fb heet ik sherrymasters en op instagram beautyandbooksmagazine.

 6. Wat een interessant boek, ik had er nog niet van gehoord. Ik heb vooral nu eigenlijk wel weer even een schop onder de komt nodig wat sporten betreft, maar uitrusten is een goede tip.

 7. Ik wil dit boek graag lezen en winnen. Vermoeidheid komt me helaas bekend voor. Ik vind het lastig om mijn grens te bewaken. Wel ben ik iets minder gaan werken en probeer ik meer rust in te bouwen. Helaas heb ik wel vaak de neiging om op een vrije dag toch weer een afspraak in te plannen, omdat ik het leuk vind om met mensen af te spreken. Misschien dat dit boek me kan helpen om meer rust te pakken.

 8. Lijkt me een erg interessant en leerzaam boek. Na jaren geleden diagnose fibromyalgie te hebben gekregen en na allerlei behandelingen, cursussen etc nog altijd geïnteresseerd in andere mogelijkheden om met de vermoeidheid om te leren gaan. Ook voor mijn werk is dit een mooie aanvulling denk ik.

 9. Ik heb in mijn leven een lange tijd gehad dat ik heel moe was, echt geen energie, en niks meer leuk vond. Dat is heel naar Gelukkig heb ik dat niet meer. Nu ben ik nog vaak moe, maar is het altijd verklaarbaar. Verder race ik me rot met de kinderen. Ik sport niet, maar fiets ze overal naartoe en voetbal regelmatig een uur met mijn zoon. Daarna wel even uitrusten inderdaad… Als ik tijd heb, want meestal moet ik dan alweer koken.

 10. Dat klinkt als een erg zinnig boek. Ik wil ‘m graag winnen, door m’n depressie word ik uitgeput wakker en hoe hard ik ook sport/magnesium&b12 slik/gezond eet, het gaat maar niet over. Kom maar op met die tips en inzichten!

 11. Wat een goede titel, die had meteen mijn aandacht. We moeten tegenwoordig ook zoveel dat we vergeten om ook tijd te nemen om te rusten. Ik ben erg benieuwd naar dit boek en doe graag mee

 12. Ik doe graag mee, merk dat ik vaak de energiebalans kwijt ben.
  Ik zit nu een periode dat sporten niet lukt ivm vermoeidheid en depressieve gevoelens. Ik was/ben altijd een energiek persoon geweest. Ik wil graag leren de balans en rust te vinden met behulp van het boek.

 13. Interessante wetenschap, zeker als je kampt met een burn out en continue energieverlies. Grenzen leren bewaken en aanvoelen wat en hoe is niet makkelijk. Ik wil em dus ook wel graag 😉

 14. Dat is zo een boek dat ik eens meot lezen denk ik
  IK ben namelijk altijd moe
  zit ook met fysieke beperkeingen sinds een auto-ongeluk en ebwegen is moeilijk

  ja, misschien wel

 15. Dat klinkt als heel erg waar! Ik merk bij mijzelf dat ik – wanneer het mij teveel wordt – als eerste het (juist broodnodige) sporten skip. Maar is het sporten zoals ik dat doe (een intensieve insanity-les) eigenlijk wel goed als je al zo moe bent. En zou ik het juist niet heel anders moeten aanpakken? Eigenlijk heb ik nagenoeg geen tijd om te lezen, maar dit interesseert mij wel heel erg. Ik waag een gokje. Kan ik er meteen achterkomen hoe ik het anders zou kunnen doen. Of in ieder geval wat juist voor mij zou kunnen zijn.

 16. WoW zoo mooi wat en geweldig actie mooi boekje ik wil heel erg graag deze lichaam boekje winnen ontzettend graag want ik heb slaap te kort plus nog mijn zusje is heel erg dik zij moet afvallen misschien staat op die boekje hoe moet ze gaan afvallen en ook mijn nichtje heeft chronische ziekte beperking dit gaat namelijk ook in haar lichaam zitten beperkt daar voor hebben wij die boekje heel erg nodig ik hoop dat ik dit keer win wie weet ben jij de geluk de winnaars het is best spanend we zien het wel het word een hele grote feestdagen 🎊🎊🎊🎊🎊🎉🎉🎉🎉🎉🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🎂🍰🍰🍰🍰🍰🛍🛍🛍🛍🛍🎁🎁🎁🎁🎁💝💝💝💝💝❤️❤️❤️❤️💐💐💐💐💐😘😘😘😘😍😍😍😍😂😂😂😂👍👍👍👍👍👌👌👌👌💌💌💌👏👏👏

 17. Wat een super interessant boek lijkt me dit! Ik ben zelf veel bezig met stress, rust, werkbalans en dat soort dingen. Ik zal over een jaartje gaan werken in de jeugdzorg, wat ook wel een werkveld is waar je veel te maken kan krijgen met stress, onrust, druk en nog veel meer! Ik ben zelf iemand die me hier graag mee bezig houdt en ook echt positief in het leven probeer te staan. Dit boek zou helemaal passen bij mij op dit moment en ik zou deze dus echt super graag willen winnen! Leuk dat je dit wil doen voor je lezers en dat ik ook op deze manier een kans maak op zo iets!
  Ik heb je zeker op facebook al geliked een poos geleden en volg je ook op instagram!! 🙂
  Ik ben benieuwd!
  Liefs, Laura

 18. Ik loot graag mee! Ik heb niet helemaal onverklaarde vermoeidheid, maar ik denk wel dat er door dit soort dingen iets te winnen valt en ik wil graag me beter voelen, Wie weet helpt dit een stukje,

 19. Ik doe graag mee met de winactie! Ik ben op dit moment bezig mijn dromen te volgen door me te richten op mijn eigen bedrijf. Daarnaast werk ik ook nog in loondienst, doe ik zo’n 10 a 20 uur in de week vrijwilligerswerk, ben ik moeder en haat ik het om te zeggen dat ik ‘altijd druk’ ben. Pas op de plaats en luisteren naar mezelf is dus wel iets wat ik heel heel heel graag wil leren.

 20. Dit boek wil ik heel graag eens lezen. Ik ben vooral geïnteresseerd in de relatie – en de spanning – tussen actie en rust. Hoe daarin een goede en gezonde balans te vinden?

 21. Wauw! Voor iemand die altijd maar aan het rennen en vliegen is en daadwerkelijk niet stil kan zitten, zou dit hopelijk een uitkomst kunnen bieden. Ik voel constant, maar dan ook constant een druk om dingen te ondernemen. Al is het sporten, crossfitten, zaalvoetballen, boodschappen doen, sociale gelegenheden bijwonen, even wat dingen uitzoeken, stage, werk en het erge is, ik heb altijd een opgejaagd gevoel. Stilzitten of een uurtje netflixen is voor mij dan ook niet weggelegd. Ik hoop dat een boek als deze mij handvaten zou kunnen bieden om eens meer rust te nemen, want de behoefte is heeeeel groot.

 22. Ja, rusten. Ik doe mijn best om rust te pakken maar blijf dit erg moeilijk vinden. Ik ben erg ondernemend en kan niet echt heel erg lang stilzitten. MAAR, ik plan steeds meer me-time om te rusten. Is ook wel nodig met 2 jonge kids. 🙂

 23. Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit echt fit heb gevoeld. Ik eet gezond, heb denk ik meer beweging dan de gemiddelde persoon en ik bezoek regelmatig een sauna. Daarentegen heb ik veel last van stress en ga ik doorgaans te laat naar bed. Voldoende ruimte voor verbetering kortom. En dit boek kan mij wellicht van dienst zijn.

 24. Bijzondere insteek, maar tegelijkertijd ook weer logisch. Klinkt heel interessant! Ik sla de actie even over, omdat ik denk dat anderen het boek misschien beter kunnen gebruiken. Maar ga hem wel even in gedachten houden.

 25. Iedereen ENORM bedankt voor het mee doen! Ik zie veel overeenkomsten met mezelf, ‘fijn’ om dat te lezen <3. Er komen nog meer boeken aan rondom dit onderwerp.

  Veel liefs,

  Hanneke

 26. Rusten is heel belangrijk. Ik geef toe: als ik er de tijd voor heb, ga ik stiekem een uurtje op de bank liggen in de middag. Dan laad ik weer helemaal op en kan ik de dag weer verder aan! gefeliciteerd voor de winnaar van dit boek!

 27. Wauw! Ja dit boek heb ik nodig! Omdat ik nu in een rolstoel zit moet ik heel erg wennen aan het omgaan met voedsel en sporten! Ik weet even niet meer waar ik moet beginnen…. Misschien kan dit boek mij helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *