Boek review: Nu afvallen en nooit meer aankomen

Elke vrouw (of man) kent de struggle waarschijnlijk wel: afvallen. En dan vooral het áánkomen weer. What is up with that? Waarom is het dat je na de poging tot afvallen zwaarder bent dan voordat je met dat hele afvallen was begonnen? Afvallen is lastig, maar nog wel te doen. Maar nooit meer aankomen? Poeh, dat is een forse ambitie!

“Afvallen, waarom is dat toch zo moeilijk? Waarom laten we ons zo gemakkelijk verleiden door guilty pleasures? En hoe komt het dat na elke afslankpoging die kilo’s toch weer terugkomen?”

Zelf ben ik vroeger een stuk zwaarder geweest dan ik nu ben. Ik at vooral veel zoetigheid en dat kon ik niet ongestraft blijven doen. Gelukkig heb ik ‘goede genen’ en ben ik gezegend met een slank lijf. Maar, dat betekent niet dat ik altijd even blij ben met mijn eetgewoontes. Fit en energiek voel ik me bijvoorbeeld totaal niet. Dit boek geeft mij inzichten waarom ik zo verlang naar zoet eten, én vertelt mij in welke ‘ego-types’ ik me herken. Het vertelt me eigenlijk een heleboel over mijn persoonlijkheid, zéér interessant voor iedereen die bezig is met zelfontwikkeling. Een boek dat veel verder reikt dan een standaard afvalboek. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder!


De auteurs: Eveline en Leo

Waar andere schrijvers van afvalmethodes hier graag met een grote boog om heen lopen, pakken Eveline van de Waterlaat (diëtist en toegepast psycholoog) en Leo Versluys (therapeut, coach en gespecialiseerd in gedragsverandering) dit onderdeel juist aan. Dit maakt het boek ook meteen extra interessant voor iedereen die niet per se wilt afvallen, maar ook liever niet wilt aankomen. Je vindt vernieuwende inzichten en praktische oplossingen waarbij niet alleen naar je voeding en levensstijl wordt gekeken, maar vooral ook naar je persoonlijkheid en gedrag.

Veel vrouwen en mannen die willen afvallen schamen zich. Voor hun lichaam en voor het feit dat afvallen steeds niet lukt. Nadat je dit boek gelezen en begrepen hebt, zal je snappen waar deze schaamte vandaan komt. Word weer baas over je eetgedrag, met een methode waarmee je in 7 stappen afvalt én niet meer aankomt.

Het boek is opgedeeld in drie delen

 1. De psychologie van afvallen en nooit meer aankomen: behandelt de vraag waarom je de dingen doet die je doet en welke gevolgen dit heeft voor jouw gedrag en eetpatroon.
 2. Krijg grip op je gewicht met de juiste voeding en gewoontes: leert je welke voeding en gewoontes je helpen bij het afvallen en op gewicht blijven.
 3. De NU slank methode: reikt je een eenvoudige oplossing.

Ieder hoofdstuk eindigt met een paar opdrachten, die je ondersteunen en helpen bij het toepassen wat je hebt geleerd.

 

Inleiding

Nooit meer aankomen is een uitdaging waar een complexe materie achter schuilgaat. Namelijk: jijzelf. Jouw persoonlijkheid en je gedrag zijn hier een bepalende factor. Waarschijnlijk denk je dat je precies weet hoe je je gedraagt als het om voeding en eten gaat, maar ervaring leert dat dit vaak niet klopt.

Je bent geen slapjanus die steeds weer de fout in gaat met eten! In dit boek leer je op een eenvoudige manier jezelf beter te leren kennen. Als je begrijpt hoe de dingen bij jou werken, lichamelijk en geestelijk dan valt het spreekwoordelijke kwartje. WAAROM doe je de dingen die je doet, en HOE ga je dit oplossen om een blijvend resultaat te krijgen.

 

–> Deel 1: de psychologie van afvallen en nooit meer aankomen

Er wordt te beperkt gekeken naar afvallen en op gewicht blijven. In dit boek wordt de problematiek rondom afvallen en nooit meer aankomen in een breder perspectief geplaatst. Het gaat namelijk om drie dimensies:

Dimensie 1: inzicht in je voedingspatroon
Dimensie 2: kijken naar je leefgewoontes
Dimensie 3: waaróm onze persoonlijkheid en gedrag in een bepaalde situatie ons weerhoudt om af te vallen en op gewicht te blijven. Vooral dit laatste is enorm belangrijk, maar het vergt wel moed. Je zult heel eerlijk naar jezelf moeten kijken. Onze persoonlijkheid is zeer ingenieus en kan dingen erg goed verbergen. Deze derde dimensie vraagt durf om daar doorheen te breken.

 

Egotypes

Gedrag dat voortkomt uit ons Ego wordt zichtbaar door middel van Ego-types. Ons gedrag zou je dus kunnen omschrijven als Ego-types die aan het werk zijn. Jouw overtuigingen, neigingen, behoeften, emoties en verlangens. Als deze types gaan ‘discussiëren’ met elkaar, dan ontstaat er spanning en deze spanning ervaar je als stress. We ervaren constant tegenstrijdigheden, óók met betrekking tot afvalproblematiek. Als je begrijpt waarom je vanuit je ego en gedrag steeds ergens tegenaan loopt, kun je het gaan oplossen.

VIP Ego-types

Van de vele unieke Ego-types zijn er een paar die een speciaal plekje krijgen; de VIPs die het meest voorkomen. Als VIPs dominant aanwezig zijn in een Ego worden ze vaak zo vervelend dat we er last van krijgen, ze zijn te overheersend geworden.

De VIP Ego-types zijn:

De Bodyguard, De Onzekere, De Pleaser, De Octopus, De Perfectionist en De Criticus 

Zelf heb ik niet 1 uitgesproken VIP Ego-type. Ik kan me in alle types vinden, maar er is niet 1 type die mij het meest omschrijft. Naast deze VIP Ego-types heb je ook nog de volgende Ego-types:

De Behulpzame, De Kameleon, De Safety Girl, Het Haasje, De Rebel, De Diva, De Bourgondiër, De Struisvogel en De Prikkeljunk.

In het boek staan al deze Ego-types uitgebreid beschreven en kom je er door middel van testen achter wat jouw overheersende Ego-types zijn. Wat ik bij mezelf heel erg opmerk is dat ik me in alle types herken, maar dat ik niet ga eten om mijn ‘tekortkomingen’ aan te vullen. Ik weet namelijk dat snoepen mij niet helpt om dat lege gevoel wat ik heel erg kan hebben op te vullen. Waar dit boek me voornamelijk mee heeft geholpen is laten zien wat voor persoon ik ben en wat mij valkuilen zijn. De Ego-types waar ik me echt niet in herken zijn De Bourgondiër en De Prikkeljunk.

 

Ego-type De Kameleon

Als ik toch één Ego-type moet kiezen die mij het meest omschrijft, dan ga ik voor De Kameleon.

“Om toch de aandacht en liefde van mijn ouders te krijgen ging ik me aanpassen. Ik denk dat ik lief, braaf, gehoorzaam en meegaand gedrag moet laten zien om goed genoeg te zijn voor anderen. Ik denk al gauw dat ik word afgewezen. Mijn eeuwige drang naar harmonie heeft ervoor gezorgd dat ik me altijd aanpas. Ik pas me zó aan dat ik totaal vergeet wat ik zelf wil en nodig heb. Ik voel me hierdoor vaak boos, negatief en ga klagen.

 

–> Deel 2: Krijg grip op je gewicht met de juiste voeding en gewoontes

Dit deel van het boek gaat over voeding en gewoonten. Je krijgt veel informatie over eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook krijg je 9 tips en tricks wat je moet doen om op een gezonde en snelle manier je streefgewicht te behalen. Afvallen hoef ik niet, maar mijn suikerinname mag nog wel wat omlaag. Het boek geeft mij dit inzicht nogmaals en geeft ook tips om mijn suikerinname te minderen.

 

–> Deel 3: De nu slank methode

In dit deel van het boek krijg je antwoord op de vragen hoe je je Ego-types in bedwang houdt, hoe je ervoor zorgt dat je op gewicht blijft en wat je kunt doen als je een paar kilo bent aangekomen. Met een 7-stappenplan om blijvend controle te krijgen over je gewicht. Deze Nu slank methode heeft een aantal basisprincipes, de fundamenten waarop deze methode gebouwd is.

Ook zijn er in dit deel 14 belangrijke valkuilen op een rij gezet. Dit zijn de meest belangrijke aandachtspunten.

 


Mijn mening

Ik vind dit boek heel duidelijk, fijn geschreven en zeer herkenbaar. Een echte lezer ben ik niet, maar dit boek had ik binnen 2 weken uit, dat zegt bij mij een hele hoop ;). Ook als je niet per se wilt afvallen, is dit boek zeer geschikt. Het geeft vooral informatie over wie jij bent als persoon en waarom je de keuzes maakt die je maakt. Op eet gebied, maar ook in andere facetten van je leven.

Let er wel op: niet 1 lichaam is hetzelfde! Wat voor een ander werkt, hoeft voor jou niet ook automatisch te werken. Zelf raad ik een diëtiste zeker aan, maar kijk ook eens naar bijvoorbeeld een kinesioloog. Deze kan jouw lichaam ‘doormeten’ op basis van spierspanning en zo kom je tot een nog completer beeld van jezelf.

Ik zou het best leuk en interessant vinden om nog meer coaching van Eveline en Leo te krijgen. Ze hebben een fijne kijk op onze ‘ego-types’ en hebben er duidelijk verstand van.

Op de website www.nooitmeeraankomen.nl kun je 3 GRATIS hoofdstukken uit het boek downloaden!


Wil jij dit boek winnen?!

Dat kan! Ik mag 1 exemplaar weggeven. Wat je daarvoor moet doen?

Oh, en laat hieronder even weten dat je mee doet!

VEEL SUCCES!

XXX.

 

 

45 thoughts on “Boek review: Nu afvallen en nooit meer aankomen

 1. De psychologie van afvallen! Heel goed. Dat is de beste insteek alvorens aan afvallen te beginnen, als je het mij vraagt. Eerst goed lezen en een goed gesprek met jezelf over hoe het zover heeft kunnen komen.
  Ik ben zelf huidconsulent/schoonheidsspecialist (en aankomend psycholoog). Dit boek zal ik mijn dikkere klanten die graag willen afvallen graag aanraden. Gelukkig ben ik zelf altijd slank geweest 😀

 2. Wauw, dit is echt wel niet een typisch ‘dieetboek’ hé zeg! Leuk dat er ook eens aandacht besteed wordt aan de psychologie achter het ‘eten’. Voorlopig niet echt veel tijd om te lezen (ik ben zwanger, dus dieten zit er op dit moment ook niet echt in, hihi!) dus laat ik de kans om te winnen aan een ander over!

 3. Wow, de psychologie van het afvallen vind ik persoonlijk het meest interessante.
  Gelukkig heb ik van mijn leven nog nooit gelijnd en hoop ik dat zo te houden. Ik ben van nature beweeglijk en eet eigenlijk gewoon wanneer en hoeveel als mij nodig lijkt. Wel altijd vers en zo gezond mogelijk.

  Succes gewenst aan alle afvallers!

 4. Lijkt me heel erg tof om te winnen! Ik ben na jaren lang alleen maar mislukt afvallen, weer op een hoog gewicht en ik ben sinds een paar weken bezig met het roer omgooien. Dit keer geen dieet, maar gezonde keuzes leren maken, mijn eigen valkuilen leren kennen en daar zoveel mogelijk op inspelen. Ik merk dat het zoveel psychologisch is, dat ik daarom erg geinteresseerd ben in dit boek.
  Ik blog wekelijks op mijn eigen blog, open en eerlijk over dit traject!

  Liefs!

 5. Wat mij aanspreekt is dat het onderwerp breder wordt getrokken en dat er goed wordt ingegaan op de achterliggende gedachtes. Vaak is er ook meer aan de hand. Klinkt als diepgaan en psychologisch goed opgebouwd. Ik heb eerlijk gezegd helaas te weinig tijd om te lezen en ik gun het ook anderen die wèl willen afvallen en dit boek als een goede stimulans zien. Goed dat je veel foto’s van de binnenkant hebt gemaakt!

 6. Ik ben geen facebooker of instagrammer, maar als het mag, doe ik toch graag mee. Dat wil zeggen, ik wil heel graag dat er iets verandert, want inderdaad, afvallen gaat wel, maar op gewicht blijven en niet in oude patronen vervallen is veel moeilijker. Er moet dus een knop om. Dit boek lijkt me ook wel een beetje “eng”, want je komt jezelf vast wel tegen. Je houdt jezelf een spiegel voor en dat is soms echt confronterend.
  Kom maar op, ik ga ervoor!

 7. Zit niet op facebook, maar wil wel ontzettend graag flink wat kilo’s kwijt. Een stuk of 15-20… ben helemaal niet happy met mijn lijf. Veel te veel emotie weggegeten & ik ben dat enorme gevoel van schaamte. Voor mezelf, mijn zwakte en mijn royale omvang meer dan zat! Hoop dat ik toch een kansje maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *